Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

Veliki manevri u tijesnim ulicama

24.04.2017 u 20:00

Događaj Navigation

veliki-manevri

U komediji čija se radnja zbiva u Šibeniku 1920, Ivo Brešan je kao polazište iskoristio ideju Šekspirovih komada Ukroćena goropad i Život je san.

Zaplet počinje kada student Lujo odluči da napravi psihološki eksperiment i proveri da li je moguće ubediti čoveka da je ono što nije, odnosno da je njegov život samo san. U realizaciju plana uključuje se i krčmar Tafra, koji bi da se osveti trgovcu Prebandi što svoju mlađu kćer Cvitu nije hteo da uda za Tafrinog sina Dunka.

Kako bi uspeli u svojoj nameri oni u igru zamene identiteta uvlače prijatelje, ali i stranca i pijanca Bagaru, koga predstavljaju kao mladog kontea. Tako se oko Prebande i njegove porodice zavrti neverovatna priča, puna duhovitih zapleta i peripetija. Paralelno sa ovom odvija se druga linija komada – priča o Katici, Prebandinoj starijoj kćeri, kojoj nikako da nađu muža zbog njene preke naravi.

Ipak, Brešan se kroz ceo komad bavi i jednim filozofskim pitanjem – odnosom sna i jave, koje pak otvara pitanje ljudske prirode i suštine identiteta.

Detalji

Datum:
24.04.2017
Time:
20:00
Događaj Category:
Događaj Tags:

Mjesto

Narodno pozorište u Nišu
Sinđelićev trg bb
Niš, Srbija
Web sajt
http://www.skituljko.info/item/narodno-pozoriste-u-nisu/