Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

Tammy Payne

15.08.2015 u 20:00

Tammy Payne

Britanska pevačica, kompozitor, tekstopisac i multiinstrumentalista Tammy Payne nastupiće na predstojećem Nišvilu treće večeri festivala – u subotu 15. avgusta. Tammy će sa svojim bendom predstaviti album “Viva outsider” objavljen krajem 2014 godine, a koji je producirao Jim Bar, basista satava “Portishead” i “Get the Blessing”.

“Viva Outsider”, objavljen na njujorškoj etiketi “Ninety&Nine Records”, prvi album koji Tammy objavljuje pod svojim imenom i na kojem potpisuje sve kompozicije, upečatljiva je kombinacija bluza, džeza, soula, folka (…), a po sugestivnosti autorskog izraza i interpretacije, nameće se zaključak da se na britanskoj sceni, kada je reč o “ženskom muzičkom pismu” , ništa slično nije čulo još od prvih albuma Joan Armatrading.

“Ako uronite u bilo koju od pesama sa albuma – shvatićete da je svaka pravi lirski dragulj. Inventivna slikovitost i prijatan nedostatak klišea. Izvanredan album” – reči su poznatog kritičara Brusa Lindzija u recenziji albuma “Viva outsider”. Odličnim kritikama albuma Tammy Payne pridružili su se i Brent Blek koji je za “Bop `n Jazz” napisao: “Jedan od glasova po kojima ćemo pamtiti 2014. godinu – ili možda bilo koju godinu posle”, na sajtu BBC online konstatovano je da je Tammy “jedna od najboljih soul pevačica tokom protekle dve decenije”, dok je u “Mojo” magazinu napisano: “Tammy poseduje izražajan soul glas ali i sposobnost da na pravi način ispriča priču”. O kvalitetu Tammy Payne kao auotora govori i podatak da je pesma koja otvara “Viva Outsider” – “Talk to me instead” – dobila ove godine još jednu verziju i to na na albumu “Duets” Paula Gonza, na kojem je ova portugalska muzička legenda izvodi zajedno upravo sa Tammy. Postavu njenog benda na Nišvilu činiće: Ruth Hammond – klavijature, Neil Smith – gitara, Will Harris – bas i Matt Brown – bubnjevi.

Karijera Tammy Payne traje još od početka devedestih kada je objavila nekoliko “dance” hitova na danas legendarnoj etiketi “TalkinLoud” Giles-a Peterson-a. Medjutim , umesto da nastavi sa snimanjem albuma kakve je publika očekivala od nje, ona se kao perkusionistkinja priključila salsa bendu, putovala u Brazil da bi izučavala bossa novu, nastupala i snimala kao pevačica sa više britanskih bendova (Sissi, Bristol sound originators, Smith And Mighty, Boca 45, Jukes), ali i svirala bubnjeve na turneji Džona Pariša (dugogodišnjeg producenta PJ Harvey).

Sa bendom “Jukes” objavila je album “We Might Disappear” – psihodelični dragulj koji nije naišao na veći odjek zbog bankrota etikete na kojoj je objavljen, ali koji je je, uz ocenu 8 (od 10) u NME magazinu ocenjen kao “pomračenje sunca LSD zvukom”! Nastavljajući svoju karijeru “u cik – cak”, Tammy Payne je za “Edition records” sa grupom “Tamco” 2010. godine objavila “Don`t think Twice” – album obrada pesama koje su potpisali Dylan, Cohen, Elvis Costello…

Pretežni džez pedigre instrumentalne postave (koja čini okosnicu i na prošlogodišnjem remek delu “Viva Outsider” : bubnjar Dylan Howe /The Blockheads, basista Jim Barr / Get The Blessing, klavijaturista Dan Moore / Pee Wee Ellis, Andy Shepherd i gitarista Neil Smith – The Liftmen), i plutajuće improvizacije upakovane u tamnoputi ritzam i bluz, pokazale su se kao savršena staza za njene upečatljive reinterpretacije nezaboravnih pesama. Upravo tragom takvog koncepta Tammy Payne je nastavila i na novom albumu koji, kada jednom čujete – sigurno ćete mu se vraćati iznova i iznova

Detalji

Datum:
15.08.2015
Time:
20:00
Događaj Category:
Događaj Tags:

Mjesto

Nišville Jazz Festival
Tvrđava
Niš, Srbija
Web sajt
http://www.skituljko.info/item/nisville-jazz-festival/