Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

Retrospektiva savremenog grčkog filma

14.03.2016 u 17:00 do 19.03.2016 u 23:00

grcki-film

Helenska fondacija za kulturu i Vojvođanska banka uz podršku Helenskog privrednog udruženja organizuju retrospektivu savremenog grčkog filma od 14. do 19. marta 2016. u bioskopu „Kupina“ u Nišu. Cilj retrospektive je upoznavanje domaće publike sa najznačajnijim filmskim ostvarenjima iz Grčke i podsticanje dijaloga o značaju i položaju porodice u savremenom društvu. Na ovoj manifestaciji biće prikazano šest filmova među kojima su ostvarenja poput „Septembar“, „Moj neprijatelj“, „J.A.C.E“, „Drvo i ljuljaška“ i „Dan bega“.

Helenska fondacija za kulturu predstavlja grčku kulturu u Srbiji od osnivanja 2009. godine, a filmovi su izabrani u saradnji sa Filmskim centrom Grčke (EKK) koji je pomogao otkup prava za prikazivanje filmova.

„Ovom retrospektivom želimo da kroz kritički osvrt na instituciju porodice promovišemo osnovne ljudske vrednosti koje su temelj kako porodične tako i društvene zajednice. Smatramo da je domaća pubilka upoznata sa savremenom grčkom produkcijom budući da se najbolja ostvarenja redovno prikazuju na najvećim međunarodnim filmskim festivalima u zemlji FAF-u i FEST-u. Do sada smo u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom priredili omaž Melini Merkuri i prikazali film „Carigradska kuhinja“ na Festivalu evropskog filma, a posredovali smo i u prikazivanju više desetina dokumentarnih i kratkometražnih filmova o istoriji i kulturi Grčke“, izjavio je Gorgios Papanastasiu iz Helenske fondacije za kulturu.

Vojvođanska banka kao kompanija koja nastoji da podrži kulturne aktivnosti u Srbiji odlučila je da pomogne organizaciju ovog festivala.

„Veoma nam je drago što se ovakve kulturne manifestacije održavaju i u drugim gradovima osim Beograda i što se promovišu savremena kulturna ostvarenja zemlje koja se smatra kolevkom evropske kulture i sa čijom kulturnom baštinom bi svako od nas trebalo da bude upoznat“, izjavio je Marinos Vathis, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke.

Niš je sa preko 200.000 stanovnika najveći grad jugo-istočne Srbije i treći najveći grad Srbije, a kako se nalazi na sredini puta između Beograda i Grčke, njegovi stanovnici su blisko povezani sa severom Grčke i mlade Nišlije u velikom broju studiraju na tamošnjim univerzitetima. Ovo je prepoznato kao jedan od glavnih razloga da se niška publika upozna sa međunarodno priznatim i višestruko nagrađivanim ostvarenjima savremene grčke kinematografije.

Detalji

Početak:
14.03.2016 u 17:00
Kraj:
19.03.2016 u 23:00
Događaj Category:
Događaj Tags:

Mjesto

Bioskop Kupina
Balkanska 2
Niš, Srbija
Web sajt
http://www.skituljko.info/item/bioskop-kupina/