Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

Majamisty trio i Vein

16.08.2015 u 20:00

majamisty

Na predstojećem Nišville jazz festivalu nastupiće i dva odlična „klavirska“ džez trija: „Vein“ iz Švajcarske u petak 14. avgusta i novosadski „Maja Misty TriO“ u nedelju, 16. avgusta.

Za veoma kratko vreme, Majamisty TriO iz Novog Sada postao je jedan od vodećih sastava na srpskoj džez sceni, u punom svetlu prikazujući kreativnost i originalnost generacije muzičara koja je profesionalno stasala u prvoj deceniji 21. veka. Autor muzike i pijanistkinja Maja Alvanović sastavila je bogato iskustvo iz domena klasične muzike i zanimanje za nove evropske džez tendencije, u muziku koja odoleva poređenjima, birajući autentični put ka slušaocima raznovrsnog muzičkog opredeljenja. Umetnici koja je okupila oko sebe – kontrabasista Ervin Malina, bubnjar Ištvan Čik i vokalna solistkinja Alekandra Drobac-Čik – aktivni su članovi domaće muzičke scene, sa raznovrsnim iskustvima u brojnim muzičkim žanrovima, koja se pretapaju i u zvuk Majamisty Trija.

Ovakva stremljenja doprinela su izuzetnom uspehu njihovog debi albuma „Mistyland“ koji je dobio odlične ocene domaće kritike, bio zapažen kod publike i doprineo da predstave svoj rad na najznačajnijim domaćim džez festivalima (Beograd, Niš, Novi Sad). Ubrzo su stekli i pažnju inostrane javnosti, sa čim se može pohvaliti veoma mali broj domaćih umetnika, ostvarujući poseban uspeh u dalekom Japanu, gde je album doživeo lokalnu distribuciju. Oktobra 2014. Objavljen je i drugi album „LOVE“ (Cosmisc Sound) na kojem su, od gostiju, pored Aleksandre Drobac učestvovali i Damir Bacikin (Zrenjanin/Berlin), Gisle Torvik ( Oslo), Bunford Gabor (Subotica) i Uroš Šećerov (Novi Sad).

Švajcarski Vein Trio koji sačinavaju Michael Arbenz – klavir, Thomas Lahns – kontrabas i Florian Arbenz – bubnjevi, po ocenama kritike jedna je od najinteresantnijih i najoriginalnijih postava ove vrste u Evropi. Njihovi albumi i nastupi po pravilu su nailazili na odlične recenzije sa obe strane Atlantika – među kojima posebnu težinu imaju one objavljivane u vodećim novinama i magazinima (London Jazz News, Jazz Wise Magazine, Fidelity Magazin, The Guardian, Entreprises Magazine, Rocktimes, Rolling Stone, Cadence, Frankfurter Allgemeine Zeitung…).

Članovi sastava ne poriču da u onome što rade ima uticaja savremene klavirske (Bill) Evans – (Paul) Blay tradicije, ali značajnih prethodnika kao što su Thelonious Monk ili Lennie Tristano, ali ono što karakteriše Vein – kako kažu „klavirski trio koji se razlikuje“ – upravo je savršena međuigra svih instrumenata i izuzetna kreativnost svih članova.

Detalji

Datum:
16.08.2015
Time:
20:00
Događaj Category:
Događaj Tags:

Mjesto

Nišville Jazz Festival
Tvrđava
Niš, Srbija
Web sajt
http://www.skituljko.info/item/nisville-jazz-festival/