Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

Devetstopetnaesta, tragedija jednog naroda

13.04.2017 u 20:00

1915

Roman je duboko uzbudljiv niz priča, očevica narodne i državne tragedije, pisca koji je tragediju sa svojim narodom i svojom državom, i žrtvama u krvi, do kraja podelio. U godini kada se činilo da Srbija nestaje sa istorijske i geografske mape, Branislavu Nušiću poginuo je sin Strahinja-Ban, kao vojnik vojske Kraljevine Srbije. Pisac ovaj roman posvećuje prerano nastradalom detetu.

Ispisujući kolektivnu i ličnu tragediju, Nušić roman započinje u jesen 1915. i završava događajima u zimu iste godine, neposredno pre nego su narod i država, iznureni ratovanjem i stradanjima, krenuli u povlačenje preko albanskih i crnogorskih planinskih vrleti. Pišući “Pogovor” romanu, u martu 1920, pisac kaže: “Mada je ova knjiga dosta opsežna, ja nisam ni pomišljao njome obuhvatiti celokupnu tragediju devetsopetnaeste godine. Beležio sam, opažao i saosećao sam u pojavama koje su se zbivale oko mene ili doprle do mene, jer, učesnik i sam u velikoj nevolji, nisam ni mogao dalje dogledati. Moja knjiga završava u Peći, jer se tu završava i tragedija naroda. Odatle dalje nastaju tragedije pojedinaca, od kojih svaka za se zaslužuje po jednu ovoliku knjigu.”

Praizvedba komada Devetstopetnaesta, tragedija jednog naroda, izvedena je 28.juna 2013. godine u Kruševcu, na zatvaranju manifestacije „Vidovdan 2013“, a u okviru centralne proslave državnog obeležavanja Vidovdana. Predstava je odigrana na otvorenoj sceni amfiteatra spomen-kompleksa „Slobodište“ pred više od 4.000 gledalaca i uz prisustvo najviših predstavnika Vlade Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve i gradova Kruševca i Niša.

Detalji

Datum:
13.04.2017
Time:
20:00
Događaj Category:
Događaj Tags:

Mjesto

Narodno pozorište u Nišu
Sinđelićev trg bb
Niš, Srbija
Web sajt
http://www.skituljko.info/item/narodno-pozoriste-u-nisu/